Kısa adıyla trafik sigortası olarak adlandırılan kara yolları motorlu araçlar zorunlu mali sigortası, Karayolları Trafik Kanunu'na göre tüm araç sahiplerince yaptırılması zorunlu olan sigorta türüdür. Trafik sigortası, herhangi bir kaza durumunda karşı tarafa verilen hasarın belirli sınırlar dahilinde karşılanmasını sağlar. Karşı tarafın canına ya da malına verilen zarar trafik sigortası kapsamına girer. Trafik sigortası aynı zamanda bir sorumluluk sigortası türüdür. Trafik sigortasının sorumluluk sigortası kapsamında olması, üçüncü kişilere verilen bedensel ya da maddi hasarların da güvence altında olmasını ifade eder.
Trafik sigortasının belirleyici özelliklerinden biri, bu sigorta türünün araç veya sigorta sahibinin uğradığı zararları karşılamamasıdır. Sadece Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerli olan trafik sigortasının tüm araç sahipleri için zorunlu olması, sigorta yaptırmayan araç sahiplerinin trafiğe çıkamaması sonucunu doğurur. Ayrıca trafik sigortası yaptırılmamış ya da sigorta süresi geçmiş olan araçların tespit edilmesi halinde, araç bağlanır yani trafikten alınkonur. Bu nedenle her araç sahibinin zorunlu trafik sigortası yaptırması ve sigorta süresi bitmeden sigorta poliçesini yenilemesi gerekir.
Trafik sigortası iptal işlemi nasıl yapılır?
Yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası, sigorta kapsamı, teminatlar ve geçerlilik süresi gibi unsurların belirlendiği sigorta poliçesi çerçevesinde güvence sağlar. Araç sahibi güvence için sigorta şirketine belirli miktarda sigorta primi öder. Trafik sigortası yıllık olarak yaptırılır ancak poliçe dönemi içerisinde sigortanın iptal edilmesi gereken durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar trafik sigortası genel şartlarında belirtilir. Sigorta şirketinin sigorta sahibin verdiği bilgilerde eksiklik ya da yanlışlıklar olduğunu tespit etmesi, sigorta süresi içerisinde sigortalıdan veya sigorta şirketinden kaynaklı riski ağırlaştırıcı nitelikte değişikliklerin olması ve tarafların karşı tarafı bu durumdan haberdar etmemesi, yeni araç alış veya satış işlemi nedeniyle araç ruhsat sahibin değişmesi gibi durumlar trafik sigortası iptal işlemine neden olur. Ayrıca vefat ya da aracın perte çıkması da iptal gerektiren unsurlar arasında yer alır.
Trafik sigortası iptal işlemi gerektiren durumların ortaya çıkması halinde, poliçeyi satın aldığınız sigorta şirketine başvurarak sigortanın iptalini talep edebilirsiniz. Trafik sigortası iptal işlemleri sıklıkla aracın el değiştirmesinden kaynaklanır. Bu durumda araç satış belgenizi ve trafik sigortası poliçenizi sigorta şirketine iptal talebinin yer aldığı bir ön yazı ile birlikte elektronik posta ya da faks yoluyla göndermeniz gerekir. Talebiniz işleme alındığında ve poliçe iptal edildiğinde, öncelikle poliçenin kalan günlerine tekabül eden prim tutarı hesaplanır. Hesaplama sonucu bulunan prim tutarı iptal talebi yapan sigorta sahibine geri ödenir. Örneğin poliçe döneminin üçüncü ay sonunda aracınızı satarsanız, bir yıllık sigorta için ödedidiğiniz primin dokuz aya karşılık gelen kısmı size iade edilir. İade edilecek tutarın hesaplamada yıllık poliçe tutarı 365 güne bölünür ve çıkan tutar satış anına kadar geçen gün sayısı ile çarpılır.
Zorunlu trafik sigortanızı yaptırmak için sigortaladım.com adresini ziyaret edebilirsiniz. sigortaladım.com'da sıfır aracınız ya da ikinci el aracınız için size en uygun teklifleri görebilir, poliçe yenileme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.