blog blog

Aksesuarlı Araçların Trafik ve Kasko Sigortaları

09 Şubat 2021

Literatürde "modifiye etme, modifikasyon" olarak da bilinen aracı aksesuarla donatma, aracın özgün dış görünümünü ya da teknik özelliklerini arzu edilen niteliklere göre farklılaştırma işidir. Bir bakıma aracı yeniden yaratmak, aracın çehresini istenen niteliklere göre değiştirmektir. Aksesuarlı araçlar,  bu yüzden artık orijinal olmaktan çıkar ve yeni, modelinin özelliklerini tam olarak yansıtmayan araçlar hâline gelir.

Aksesuar ekleme, iç donatım ve dış donatım olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Bir aracın aksesuar donanımında yapılabilecek değişiklikler şöyle sıralanabilir:

  • Aracın boyasını değiştirilebililirsiniz.
  • Filmli camlar kullanabilirsiniz ya da camları filmle kaplattırabilirsiniz.
  • Daha parlak ve etkileyici bir görünüm için far kitleri takabilir; Xenon ya da LED farlar kullanabilirsiniz.
  • Aracınıza fazladan bir ses sistemi ekleyebilirsiniz.
  • Çıkartma, sembol ve neon kullanarak daha etkileyici bir araç oluşturabilirsiniz.
  • Estetik jantlar ile aracınıza hem sağlamlık katabilir hem de onu güzel bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
  • Rüzgârlık da çok dikkat çekici bir aksesuardır. Rüzgârlıklar aracınıza yarış arabası görünümü katar.

Estetik amaç için aksesuarlarla donattığınız araç, orijinal görünümünden uzaklaşarak daha spesifik bir hâl alır. Peki, yalnızca aracınızın dış görünümünde mi modifikasyon yaptırabilirsiniz? Elbette, bu sorunun yanıtı "hayır" olacaktır. Aracınızın dış görünümünün yanı sıra motorunda ve teknik özelliklerinde da birtakım değişiklikler yaparak aracınızı daha yüksek bir performansa ulaştırabilirsiniz. İç donanımdaki değişiklikleri, daha çok hız ve spor araç tutkunları yapar. 

Aracınızın iç aksesuarlandırmasında öncelemeniz gereken ilk husus, can güvenliği olmalıdır. Sürüş konforu ve keyfi de ikinci önceliğiniz olmalıdır. Can güvenliği ve sürüş konforu, iç donanımın değiştirilmesi sırasında en dikkat edilmesi gereken hususlar olarak öne çıkmaktadır. Egzosunuzu dikkat çekici sesler çıkarması için değiştirebilirsiniz. Motor gücünü de değiştirmek mümkündür. Daha geniş piston kullanarak, egzantrik milinin derecesini değiştirerek, turbo özelliği olan araçlarda turbo valfinin basınç limitini artırarak, intercooler'ı büyüterek ya da pop-off subabı monte ederek motor gücünü artırabilirsiniz. Motor gücü artan aracın yol tutuşunun ve fren sisteminin de güçlü olması lazımdır. Bunun için de aracınızın yol tutuşunu ve fren kabiliyetini güçlendirebilirsiniz. Bütün bunlardan başka, motor gücünü artırmak için "chip tuning" adı verilen motor torkunun gücünü %10-15 oranında artıran değişikliler de yapabilirsiniz.

Hemen belirtmek gerekir ki araç donanımı üzerinde değişiklikler yapmak, yaratıcılık ve sanatçılık kabiliyeti gerektiren bir girişimdir. Kişiselleşen araç, gerek dış görünümüyle gerekse motor gücünün, yol tutuş kabiliyetinin ve frenaj gücünün artmasıyla hem size hem de başkalarına heyecan verir.

Araba Aksesuarları Kanunen Yasak mı?

Araçlara aksesuar ve donanım eklemek, keyifli bir iştir. Araç sahibini mutlu eder, aracına da kişiselleştirilmiş özel bir imaj katar. Bununla birlikte araca aksesuar eklemenin birtakım istenmeyen tarafları da vardır. Özellikle far modifikasyonları, karşıdan gelenlerin görüş imkânlarını kısıtlar. Motor gücünde yapılan değişiklikler, yüksek hızı tetikleyeceği için can güvenliği konusunda birtakım sorunlara neden olur. Ses sistemindeki takviyeler ve egzoz değişiklikleri ise ses kirliliğine yol açar; şikayetleri artırır.

Orijinal görünümü ve teknik özellikleri değişen araçların TÜV-TÜRK muayenesinden geçmesi de pek mümkün değildir. Kimi küçük araba aksesuarlarıbelki görmezden gelinebilir; ama, aracın ruhsatta yazılan özelliklerinin üstünde özelliklerle donatılması, muayene açısından bazı problemlere sebep olabilir. Zaten Emniyet Genel Müdürlüğü 2014’ün Temmuz ayından itibaren kanuni düzenlemelerle bu tip araçları trafikten men etme kararı almış bulunmaktadır. Trafikten uzaklaştırılan bu araçların sahiplerine de ciddi para cezaları uygulanmaya başlanmıştır. 

Aksesuarlı Araçların Kasko ve Trafik Sigortası 

Araç donanımı ile araçlar standart özelliklerini kaybeder. Bu tip araçlar, trafikte risk oluşturabilir. Bu yüzden sigorta şirketleri, modifiyeli araçlara temkinli yaklaşır. Trafik sigortası kanuni olarak yapılmak zorundadır ve acenteler, trafik sigortaları için herhangi bir problem çıkarmaz. Ancak, kasko sigortası için durum böyle değildir. Kasko sigortası, aracın fabrika çıkışındaki orijinal aksesuarlarını kapsar. Ek aksesuarların kasko yapılırken acenteye bildirilmesi lazımdır. Acenteye bildirilen ek aksesuarlar, sigorta kapsamına ancak ek primlerle alınır. Ek primler de kasko sigortasının araç sahibi için maliyetini artırır. Eğer ek aksesuarlar sigorta acentesine bildirilmezse bir kaza esnasında zarar gören bu aksesuarlar, kasko kapsamında değerlendirilmez. Yani aksesuarlar, sigorta şirketi için ek külfet getirir. 

Modifiyeli araçların kasko ücretleri yüksek prim oranıyla yapılır. Böylece araç sahibinin yüksek ücretler ödeyerek eklettiği aksesuarlar da kasko kapsamına alınır. Yüksek prim oranı almanın dışında sigorta firması için aksesuarlı araçlara kasko sigortası yapmak için başka bir yol daha vardır. Bu da eskime payının düşülmemesidir. Eskime payı düşülmeden aksesuarlı araçlar kasko sigortası kapsamına alınır. 

Herhangi bir hasar durumunda aksesuarlarda ya da aracın kendisinde oluşan sorunları minimuma indirmek ve beklenmedik masraflarla karşılaşmamak için tüm aksesuarlı araç sahipleri kasko sigortası yaptırmalıdır. Sayfamızdan size en uygun teklifi alabilir, olası sorunlara karşı en kapsamlı önlemi bizlerle alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam