Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Yakıttan Tasarruf Ettiren 4 Önemli Bilgi

10 Şubat 2022

Yükselen akaryakıt fiyatları, araç sahiplerini daha tasarruflu araç kullanmaya sevk ediyor. Yakıt tasarrufu dizel araçlarda kolayca gerçekleştirilebiliyor. LPG'li araçlarla da tasarruflu sürüş elde edebilmek mümkün oluyor. Doğru vites değişimi, gaz pedalının dengeli kullanımı ve sakin sürüş alışkanlıkları ise sürücülere yardımcı olabilecek diğer yakıt tasarrufu yöntemleri arasında öne çıkıyor.

Yakıt Tasarrufu için Ne Yapılmalı?

Vites Değişimlerini En Uygun Devir Aralığında Gerçekleştirin

Özellikle manüel vitesli araçlarda vites değişimini iyi ayarlamak gerekiyor. Motorun, şanzımanın, hareketli diğer mekanik parçaların ömrünü uzatmak ve yakıt tasarrufu sağlayabilmek için vites değişimlerini en uygun devirde gerçekleştirmekte fayda bulunuyor. Aracınız otomatik vites ise eko veya comfort gibi sürüş modlarını seçebilir, alt devirlerde gerçekleşen otomatik vites değişimi sayesinde daha makul tüketim verilerine ulaşabilirsiniz.

Ekstra Yük Taşımaktan Olabildiğince Uzak Durun

Her aracın belli bir yolcu taşıma sınırı ve maksimum bagaj kapasitesi bulunuyor. Araçların koltuk sayısı, iç tasarımı ve bagaj hacmi gibi yapısal özellikleri, bu detaylara uygun olacak formda şekillendiriliyor. Ayrıca fazla yük veya yolcu taşımak amortisör, şanzıman, baskı balata ve fren sistemi gibi parçaların daha fazla yıpranmasına da yol açabiliyor.

100 kg ağırlık, 100 km’de yaklaşık 0,2 litre daha fazla yakıt tüketimi anlamına geliyor. Fazla yük, motorun aracı hareket ettirebilmesi için ekstra efor harcamasına, daha yüksek devirlerde çalışmasına ve dolayısıyla daha çok yakıt tüketmesine neden oluyor. Bu nedenle yakıt tasarrufu sağlayabilmek için fazla yük ve yolcu taşımaktan olabildiğince uzak durmakta fayda bulunuyor.

Araç Bakımlarını Düzenli Olarak Gerçekleştirmeyi İhmal Etmeyin

Buji, egzoz, şanzıman, karbüratör, enjeksiyon ve motor bloğu benzeri parçaların bakımının düzenli olarak yapılması; yağ yakma, sızdırma ve torsiyon kaybı benzeri olumsuz durumların önüne geçilebilmesine yardımcı oluyor. Verimli çalışan araç motoru sayesinde ekstra yakıt tüketimi sorunları da önlenebiliyor.

Lastik basıncının uygun aralıkta tutulması sürtünmeyi azaltarak yakıt tasarrufu sağlayabilmenize katkıda bulunuyor. Ayrıca klima, koltuk ısıtma, direksiyon ısıtma ve cam açık seyahat etme gibi hususlar, fazla yakıt tüketimine yol açabiliyor. Sürüş donanımlarının ve ekipmanlarının doğru kullanılması ise daha ekonomik bir şekilde seyahat edebilmenizi kolaylaştırıyor.

Sakin ve Dengeli Kullanımı Tercih Ederek Yakıt Tasarrufu Sağlayın

Motor ve motor yağı ısınmadan yapılan kısa mesafeli araç kullanımı hem yakıt tüketimini artırıyor hem de motor içindeki piston, segman ve conta gibi parçaların sürtünmeden dolayı fazla aşınmasına neden oluyor. Motor ısınmadığı için yakıt tüketimi de gözle görülür bir biçimde artış gösteriyor. Ortalama 3 km. mesafe yol gittikten sonra motor optimum sıcaklığına ulaşıyor ve yakıt tüketimi düzene giriyor.

Aracınızın aerodinamiğini koruyarak seyahat etmeniz ise özellikle uzun mesafeli yolculuklarınızda yakıt tüketimine olumlu katkılar sağlıyor. Port bagaj, kayak aparatı ve bisiklet askısı gibi ek aksesuarların aracın aerodinamik yapısını engellediği biliniyor. Bu sebeple ihtiyaç harici durumlarda bu tür aparat ve aksesuarların aracın üzerinde tutulmaması daha uygun oluyor.

Aracınızı agresif kullanmamak, alt devirlerde vites yükseltmek, uygun motor yağı kullanmak, gerekmedikçe camlar açık seyahat etmemek, aracınızı öngörülü bir şekilde yönetmek ve fuzuli fren kullanımından kaçınmak, yakıt tasarrufu sağlamak için tercih edebileceğiniz diğer yöntemler arasında bulunuyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Hasar Durumunda Kıymet Kazanma Tenzili Nedir, İşleyişi Nasıldır?
Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam