Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Soğukta Araç Çalıştırmanın Püf Noktaları

15 Şubat 2024

Ülkemizde kış aylarında dondurucu soğuklar görülmese bile, sıcaklıklar belli bir derecenin altına indiğinde otomobillerin çalışmasıyla ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. Daha çok sabahın erken saatinde, güneşin yeni yüzünü göstermeye başladığı vakitlerde arabalarını çalıştırmak zorunda kalan sürücüler motorun çalışmaması gibi bazı sorunlar yaşayabiliyor. Peki bu gibi arızaların önüne geçmek için neler yapmak gerekiyor?

Araçların Çalıştırılmasıyla İlgili Sorun Yaşamak İstemeyenlerin Yapması Gerekenler

  • Çok soğuk havalarda araçların günde birkaç kez 10’ar dakikalık periyotlar halinde çalıştırılması,
  • Arabaların tamamının ya da en azından kaput kısmının örtüyle örtülmesi,
  • Radyatörün önüne karton, gazete veya ısı yalıtım levhası gibi bir madde konularak soğuk hava ile temasının kesilmesi,
  • Motor soğutma sularına antifriz ilavesi yapılması ve motor yağı olarak kış koşulları için özel olarak üretilen “W” kodlu ürünler kullanılması tavsiye ediliyor.
  • Bunlara ilave olarak motorların üzerine kaynar su dökmekten kesinlikle kaçınılması ve buzları çözmek amacıyla araç altında ateş yakmak gibi yöntemlere başvurulmaması gerekiyor.

Soğuk Havada Dizel Araçları Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenler

Soğuk havada dizel araç çalıştırma işlemi birtakım zorluklar barındırıyor. Zira dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre farklı işliyor. Bu yüzden soğuk havalarda dizel araç çalıştırma işleminden önce şu adımların izlenmesi gerekiyor:

  • Öncelikle kontak anahtarı kademe kademe çevrilmeli ve ikaz ışıklarının sönmesi beklenmelidir. Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir.
  • İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
  • Buji ışığı söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek araç çalıştırılabilir. Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.

Dizel araba soğuk hava şartlarına karşı bazı olumsuzluklar geliştirse de bu basit adımlar izlenerek sorun kolayca çözülebiliyor.

Soğuk Havada Benzinli Araçları Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenler

Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor. Bir başka deyişle kışın benzinli araba, dizel araba gibi sorunlar oluşturmuyor. Lakin kış aylarında motorun ısınması için 1 ila 2 dakika beklemek motor ömrünü uzatan etkenler arasında gösteriliyor.

Soğuk Havada LPG’li Araç Nasıl Çalıştırılır?

LPG’li araçlarda NTC sensörü adı verilen elektronik bir algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı dış ortam sıcaklığını algılıyor ve motorun kolay çalışması için enjektör ile püskürtülecek yakıt miktarını ayarlıyor. Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG’li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor. Soğuk havalarda LPG’li araçların çalıştırılmasında problem yaşanmaması için çalıştırılma esnasında benzin konumuna alınmaları yine stop edilirken de benzin konumunda bırakılmaları tavsiye ediliyor.

Aracı Soğuktan Korumak İçin Yapılması Gerekenler

Kış mevsimiyle beraber otomobil kullanıcıların akıllarına şu soru geliyor: Arabayı soğuktan nasıl koruruz? Aşağıda sizler için derlediğimiz tüm yanıtları bulabilirsiniz:

  • Otomobil lastiklerinin hava basınçları dış ortamdaki hava ısısından etkileniyor. Bu da lastik performansında düşüşe neden olabileceği gibi güvenli sürüş açısından da risk oluşturuyor. Bu nedenle özellikle mevsim geçişlerinde lastik basıncını kontrol etmek büyük önem taşıyor.
  • Motor aksamında bulunan sıvıların ve radyatör sistemindeki suyun donmaması ve kış aylarında kullanılan antifrizden yüksek verimi alabilmek için antifriz oranını doğru ayarlamak gerekiyor.
  • Camlarda oluşan donu engellemek için don önleyici ya da don çözücü özel cam sularının tercih edilmesi tavsiye ediliyor.
  • Havanın erken kararması ve hava sıcaklığındaki ani değişimlerin oluşturduğu sis sebebiyle kış aylarında far kullanım süresi artıyor. Hatta gündüz görüşün azaldığı kimi durumlarda dahi farları açmak gerekebiliyor. Bu sebeple kışın araç farı ve fren lambalarının kontrol edilmesi, arıza olup olmadığından emin olunması gerekiyor. Sis lambası olmayan araçların uygun sis farı taktırması uzmanlarımız tarafından öneriliyor.
  • Araçların hava, yakıt ve kapı filtrelerinin kış bakımının yapılması gerekiyor. Kışın arabaların geç çalışmasının önüne geçmek için motor filtresinin bakımının yapılması gerekli görülüyor.

Kışın zorlu yol koşullarına karşı aracınızı güvence altına alabilmek için online olarak ya da 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi’ni arayabilir ve aracınız için kasko teklifi alabilirsiniz.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam