Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler

11 Şubat 2020

Türkiye dünyada trafik kazası sıralamalarında ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Ayrıca istatistiklere göre ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 1 milyonun üzerinde araba kazası gerçekleşiyor. Bu kazaların da yaklaşık %90'ı maddi hasarla sonuçlanıyor. Yine başka önemli bir istatistik raporuna göre; ölümle sonuçlanabilecek kaza kategorisine giren durumlarda kaza anında emniyet kemeri takanların %24 kadarı hiçbir zarar görmeden hayatlarına devam edebilirken, otomobilde kemer takanların ise %45'i ağır yaralanmalardan korunabiliyor.

Trafikte seyreden sürücüler kendilerinden veya karşı taraftan kaynaklı kazalara karışabildiğinden maddi hasarlı kazaların ardından tutulan tutanaklar sürücülerin daha sonradan pek çok sorun yaşamasının önüne geçebiliyor.

Kaza anında ne yapılmalı? 

  • Öncelikle kaza yapan araçlar yerlerinden kıpırdatılmadan her açıdan fotoğrafları çekilmeli, özellikle de darbe alan bölgeler detaylı olarak fotoğraflanmalıdır. Kazaya karışan araç sahipleri aralarında istişare ederek kusurlu olan kişiyi belirlerler. Taraflar arasındaki itilaflı durumlardaysa Polis veya Jandarma olay yerine çağrılabilir. Kanuni zorunluluklar haricinde Polis veya Jandarmanın kaza yerine çağrılması genelde süreçlerin uzamasına neden olur.Taraflar arasında kaza tespit tutanağının içeriği ile ilgili bir anlaşma herhangi bir şekilde mümkün olmadığında ve çözüm bulunamadığında bu yola başvurulması son çare olarak görülebilir. 
  • Taraflar kazanın kusurlusu konusunda anlaşırsa bunlar arasında kazanın detaylarını içeren kaza tespit tutanağı yazılıp imzalanır.
  • Kaza tespit tutanağı tutulmazsa sonradan hak talepleri ile ilgili sorunlar çıkabilir ve sigorta şirketinin tutanak olmadığı için trafik sigortası veya kasko için ekspertiz süresi uzayabilir.
  • Sürücü yaşının küçük olması, sürücünün alkollü veya akıl sağlığının yerinde olmaması şüphesi, kazaya kamu kurumlarına ait araçların karışmış olması, kaza yapan araçlardan zorunlu trafik sigortası olmayanların bulunması, kazanın ölüm veya yaralanma ile sonuçlanması gibi kaza tespit tutanağının tutulamadığı bazı durumlarda ilgili yerlere haber verilir. Bu gibi durumlarda Polis veya Jandarma tarafından resmi trafik kazası tespit tutanağı tutulur.
  • Kaza tespit tutanağı tek başına yeterli olmadığından; ayrıca kazaya karışan araçların sigorta poliçe fotokopileri, kaza yerinde çekilmiş araç fotoğrafları ve sürücülere ait ehliyet ile ruhsat fotokopileri de bulundurulur.
  • Kaza anında kasko sahibi olan sürücü sadece kendi aracının hasarını yaptırabilirken, trafik sigortası ise kazaya karışan araçların hasarını ve aynı zamanda 3. şahısların zararını da güvence altına alabilir.

Tüm bu işlemlerin ardından araç hareket edemeyecek durumda ise sigorta şirketinden çekici istenir veya hareket halinde bulunabiliyorsa yetkili bir servise çekilir. Eğer yetkili servis sigorta şirketi ile anlaşmalı ise geri kalan tüm işlemler trafik sigortası yaptırılan şirket tarafından takip edilir, servis ile sigorta şirketi anlaşmalı değilse durum sigorta şirketine bildirilerek gerekli talimatlar alınır.

Trafik sigortası zorunlu olmasına rağmen sigorta yaptırmayan araçlar kaza durumlarında hem maddi olarak hem de kanun karşısında zor duruma düşmektedirler. Ayrıca trafik sigortası yaptırmak aynı zamanda bir güvence olması bakımından da önem taşımaktadır. Bu sebeple trafik sigortası olmayan veya yenilemesi gereken araç sahipleri için bir sigorta şirketinden teklif alarak en yakın zamanda sigortası bulunan bir araç ile trafiğe çıkmak hem güven hem de kolaylık sağlamaktadır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam