Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Kaza Anında Kasko Şirketiniz Yanınızda mı?

30 Aralık 2021

Şehir içi ve şehir dışı trafiğinde aracınızı güvenle kullanmak, sevdiklerinizi ve aracınızı güvence altına almak gereken sigorta işlemlerinin yapılmasıyla mümkün oluyor. Kara yolları Trafik Kanunu tarafından zorunlu kılınan trafik sigortası poliçesi, herhangi bir kaza durumunda üçüncü şahıslara vereceğiniz zararların karşılanması bakımından büyük önem taşıyor. Bununla birlikte kanunen zorunluluk hükmü bulunmamasına rağmen kasko sigortası ile güçlendireceğiniz güvenlik önlemleriniz, aynı zamanda kendi aracınızda oluşabilecek maddi hasarlar ve teminatlar için de önemli bir faktör oluşturuyor. 

Kaza Sonrasında Yapmanız Gerekenler

Oluşabilecek herhangi bir trafik kazası durumunda sadece maddi hasar meydana geldiyse, yapmanız gereken ilk eylem karşı tarafın sürücüsüyle birlikte kaza tespit tutanağı düzenlemektir. Sigorta işlemlerinin sağlıklı bir biçimde yürüyebilmesi için çok büyük önem taşıyan bu ilk adım, bilgilerin en doğru şekilde tutanağa yansıtılmasını gerektiriyor. Kazanın oluş biçiminin tutanağa şekiller yoluyla doğru olarak çizilmesi, kusurlu tarafın belgelenmesi ve kusur oranlarının netlik kazanması bakımından önem arz ediyor. 

Trafik kazası tespit tutanağı taraflarca doldurulduktan sonra, sigorta şirketiniz ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Tespit tutanağına ilaveten diğer gerekli evraklar ile birlikte sigorta şirketinize durumu bildirmeniz sürecin başlamasını sağlıyor. Karşı tarafın ehliyet ve ruhsat fotokopileri ve hak sahibine ödeme yapılabilmesi için banka IBAN numarasının bildirilmesi, genel koşullar altında yeterli oluyor. Ancak, genel koşullara ilaveten sigorta şirketiniz tarafından bu belgeler dışında belgeler de istenebiliyor. Örneğin onaylı alkol raporu, maddi hasarlar dışında bir zarar meydana geldiyse hak sahipliğini gösteren tasdikli belge ve hasar fotoğrafları bunlar arasında sıralanabiliyor. 

Eğer kaza esnasında kendi aracınız da zarar gördüyse ve kasko sigortanız varsa o zaman istenecek belgelerde de ilaveler olabiliyor. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı, varsa alkol beyanı veya zaptı, aracın ve kazanın gerçekleştiği olay yerinin olduğu biçimiyle fotoğrafları, ruhsat sahibine ait IBAN numarası ile birlikte sigorta şirketinizi aramanız yeterli oluyor. Sonrasında aracınızın çekilmesi ya da size poliçenizde böyle bir teminat verilmiş ise ikame araç temini ile süreç başlamış oluyor. Dosyanızın açılması ile tarafınıza verilecek olan hasar dosya numarası ile dosyanızın hangi aşamada olduğunu, sigorta şirketinin müşteri hizmetlerinden kolaylıkla takip etmeniz mümkün oluyor. 

Kaza Sonrasında Sigorta Şirketinin Sorumluluğu

Maddi hasarlı kaza sonrasında, en kısa zamanda şirketinize evrakları tam ve eksiksiz olarak ulaştırmanız ile birlikte şirketinizin sorumluluğu başlamış oluyor. Birçok sigorta şirketi tarafından artık servis aşamasında işlemleri tamamlanan araçların otomatik olarak bilgilerinin sisteme aktarılması gerçekleştiriliyor. Böylelikle hasar tespit süreçleri ve tamir işlemlerinin hızlıca tamamlanması, ayrıca ödemelerin hızlıca yapılması sağlanıyor. 

Seçmiş olduğunuz kasko poliçesinin teminat sınırları, poliçenizin normal, dar ya da genişletilmiş kasko kapsamına girmesini belirliyor. Kasko poliçeniz, hangi tür sigorta kapsamına girmiş olursa olsun hasar sonrasında sigorta şirketinin size ödeyeceği azami tutar, aracınızın kaza esnasındaki rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan son düzenleme ile aracın kaza ya da herhangi bir kötü niyetle pert durumuna geçmesi halinde, ödenecek tutarın aracın o günkü bedeli üzerinden gerçekleşmesi sağlanıyor. Böylece sigorta şirketinin ödeme sorumluluğunun sınırları belirlenmiş oluyor. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam