Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Hayat Dışı Sigorta Türleri Nelerdir?

29 Aralık 2021

Hayat dışı sigorta türleri nelerdir? Sorusunun karşılığı olan pek çok alternatif cevap bulunur. Genel bir tanımla açıklanacak olursa, hayat dışı sigorta türleri ölçülebilir maddi hasarların karşılanması için yapılan sigorta çeşididir.

  • Yangın sigortası
  • Kaza sigortası
  • Tarımsal sigortalar
  • Makine sigortaları
  • Araç sigortası

Ve benzeri sigortalar hayat dışı sigorta dalları arasında bulunur.

Sigorta Türlerini İnceleyelim

Yangın Sigortası

Yangın sigortası işlemleri tamamlanmadan önce kullanıcı ve sigorta şirketi arasında sigortanın kapsayacağı risk grupları belirlenebilir. Yangın sigortaları genel anlamda ev ve işyerlerinde kazara oluşan yangın, yıldırım düşmesi ve infilak gibi tehlikeleri kapsar. Genel şartların yanı sıra, isteğe bağlı olarak kötü niyetli hareketler, kara taşıtları çarpması, hava taşıtları çarpması ya da terör gibi olaylar da risk grupları arasına dahil edilebilir.

Kaza Sigortası

Sigorta yaptıran kişinin iradesi dışında gerçekleşen bir kaza sonucu, sigortalının malına ya da kendisine gelebilecek zararı güvence altına almak amacıyla yapılan sigorta çeşididir. Sigortalı, birden fazla malını sigortalayabilir. Malın niteliği ve oluşabilecek kaza türlerinin kapsamına göre sigortalının poliçeye farklı detaylar ekleme olanağı bulunur. Özellikle ticari anlamda kayıpları engellemek için sıklıkla tercih edilen kaza sigortası, güvenle ticaret yapmaya olanak tanır. Kaza sigortasının risk faktörleri sigorta şirketi ve sigortalının farklı taleplerine göre belirlenebilir.

Tarımsal Sigortalar

Tarımsal faaliyetler gerçekleştiren üreticilerin uğrayabileceği maddi hasarı güvence altına alabilmek amacıyla yapılan sigorta türüdür. Bu sigorta kapsamında, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, açık alanda yetiştirilen her çeşit bitkisel ürün, sera ve benzeri sistemlerle yetiştirilen bitkisel ürünler, su ürünleri, arılar ve arı kovanları gibi olası bir kaza ya da afet durumunda üreticiyi maddi zarara uğratacak faktörler sigortalanarak önlem alınabilir. Tarımsal sigortalar olası maddi kayıplar için önlem alırken, daha rahat ve verimli bir çalışma sağlayarak üreticiye destek olur.

Makine Sigortaları

Bir işletmede bulunan bir ya da birden fazla makinenin sigortalanması durumunda, makinelerin beklenmedik şekilde kazaya uğraması ya da bozulması sonucu tesisin uğrayacağı zarar ölçümlenerek karşılanır. Makine sigortaları da sigorta şirketi tarafından hazırlanan poliçede bulunacak maddelere bağlı olarak değerlendirilir. İşletmeler için büyük ölçüde güven sağlayan bu sigorta seçeneği, işine değer verenlerin öncelikli tercihlerinden bir tanesidir. İşyerinizde karşılaşabileceğiniz onlarca risk bulunurken, üretiminizin aksaması durumunda zarara uğramamak adına makine sigortalarını tercih edebilirsiniz.

Araç Sigortası

Motorlu taşıtlar için tercih edilen araç sigortaları, aynı zamanda kasko sigortası olarak da adlandırılır. Sigortalanan aracın trafikte ya da park halinde bir kaza ile karşılaşması durumunda, oluşan hasar teminat altına alınır. Trafik sigortasının karşılamadığı pek çok teminat kasko sigortası tarafından karşılanır. Herhangi bir kaza olması durumunda trafik sigortası, kazada raporlanan tutanaklara uygun olarak hatalı taraf belirlendikten sonra belirli risk faktörlerini karşılar. Kasko sigortası ise poliçe sahibinin aracında meydana gelebilecek hasarları teminat altında tutar. Araç sigortası yaptıran sigortalılar için hatalı taraf gözlenmeksizin sigorta şartları yerine getirilir. Bu yönüyle avantajlı olan araç sigortaları, en çok tercih edilen sigorta seçenekleri arasındadır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam