Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Akü Donar mı? Hava Şartları Aküyü Nasıl Etkiler?

15 Şubat 2024

Hayatı etkisi altına alan karlı ve yağmurlu havalar çoğu zaman araçları da olumsuz etkiliyor. Soğuk havada akü özellikle en çok etkilenen araç parçası oluyor. Araç sahiplerinin en çok merak ettiği "kış aylarında akü bakımı nasıl olmalıdır?" veya "akü donar mı?" gibi soruların cevaplarını rehber niteliğindeki bu yazıda bulabilirsiniz. 

Soğuk Havalarda Akü Donar mı?

Dikkat edilmediği takdirde çok soğuk havalarda akünün donma ihtimali her zaman bulunuyor. Hava sıcaklığı düştükçe aküdeki kimyasal reaksiyon da yavaşlıyor. Tam şarjlı olan akünün donma derecesi -50 ila -70 arasında oluyor. Bu durumda şarjlı akülerin normal şartlarda donması pek mümkün olmuyor. Ancak şarjı yeterli olmayan akümülatörler deşarj seviyesine göre 0 ve -10 derece arasında dahi donabiliyor. Bu nedenle soğuk havalarda akünün şarjının tam olmasına dikkat etmek gerekiyor. Sıcaklığın düşmesiyle yağın vizkozitesi de değişiyor ve yağ akışkanlığını kaybediyor. Bu durum motorun çalışma süresini uzatıyor ve aküden daha fazla güç çekiliyor. Tüm bu problemlerin önüne geçmek için aracın belli aralıklarla çalıştırılması gerekiyor. 

Kış Aylarında Akü Marş Basmama Problemi Neden Olur?

Soğuk havada akü çalıştıramamanın yani akü marş basmama durumunun en temel nedeni; kış aylarının getirdiği soğuk havayla aracın marş akımına olan ihtiyacının artması, akü enerjisinin azalması oluyor. Araç ve akü üreticileri akü tasarımını yaparken aracın ilk marş akımındaki değerin 2 katı fazla değerindeki aküyü seçerek bu durumun önüne geçmeye çalışıyor. Araç sahiplerinin de kış aylarına girmeden akülerinin %100'e yakın seviyelerde olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekiyor. Kış aylarında akü bakımı için akünün elektrolit yoğunluğu ya da durgun voltajı ölçülerek akünün dolu olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmak oldukça önemli oluyor. Akümülatörün durgun voltajı 12,40V ve daha altında ise doluluk oranı da %75 ve altı seviyelerinde bulunuyor. Bu durumda akünün mutlaka redresör şarjı işlemi yapılarak %100 seviyesine çıkarılması gerekiyor. 

Aküyü Soğuktan Koruma Yolları Nelerdir?

Araçların kalbi sayılan aküyü soğuk havalarda mümkün olduğunca sağlıklı olarak muhafaza etmek gerekiyor. Bunun için ilk yapılacakların başında, kullanılmasa dahi, aracı belli aralıklarla 10-15 dakika boyunca çalıştırmak geliyor. Radyo, kalorifer gibi aküyü yoracak ekipmanların kapatılması gerekiyor. Aküler araç çalışmıyorken de aktif oluyor. Bu nedenle akü kapakçıklarını açarak saf su seviyesini kontrol etmek de aküyü korumada yapılacaklar arasında yer alıyor. Eğer su seviyesi azalmışsa takviye yapılarak açığın kapatılması gerekiyor. Akü soğuktan nasıl korunur sorusunun bir diğer cevabı da soğuk havalarda aracı kapalı mekanda muhafaza etmek oluyor. Böylece akünün donmasının önüne geçiliyor. Bu nedenle aracın çok soğuk havalarda otopark ya da garajda durması gerekiyor. Şayet böyle bir yer yoksa branda ile de soğuk havanın etkisi bir miktar kırılabiliyor.

Gösterge lambaları da akü hakkında önemli sinyaller veriyor. Lambaların parlaklığı normalden daha az ise bu durum akünün bittiğinin işareti oluyor. Gösterge panelinde yer alan akü lambası da yine akünün bittiği durumda sürekli yanık halde duruyor. Aracın aniden yolda durması ve hiç çalışmaması durumunda zorlanmaması gerekiyor. Çalışması için marşa basarak ısrarcı olunduğu takdirde akü ciddi zararlar görebiliyor. Böyle anlarda kısa süreli çözüm olarak başka bir araçtan aktarma istenmesi o an için iş görüyor. Tüm yolları deneyip yine de çözüm bulunamadığı, akünün korunamadığı hallerde geriye tek seçenek olarak akü değişimi kalıyor. Bu durumda aracı uygun bir kenara çekip,  gelecek yardımı beklemek tek çözüm olarak kalıyor.

Kış aylarında aracınız için gerekli tüm bakımları yaparken, olası risklere karşı da kasko sigortası yaptırarak bütçenizi korumayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Kasko sigortası hakkında merak ettiklerini öğrenmek ve aracınıza en hızlı ve uygun fiyatlarla sigorta yaptırmak için tıklayın!

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam