Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

BES Cayma Hakkı Şartları Nelerdir?

21 Ağustos 2023

Kısaca BES denilen bireysel emeklilik sigortası önceden gönüllülük esasına dayanan bir sigorta sistemi iken şimdi çalışan herkesin bu sisteme katılımı zorunlu tutuluyor. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren tüm çalışanlar bu emeklilik sistemine otomatik olarak dahil ediliyor. Geçiş süreci biten uygulama artık tüm çalışanları kapsayacak şekilde işliyor. Tasarrufu destekleyen sistem sayesinde birikim yapmak isteyenler pratik bir şekilde geleceğe yatırım yapıyor. 

Çalışanlar BES Sistemine Otomatik Olarak Dahil Ediliyor

BES, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı unsurlarından biri olarak tanımlanıyor. Bir çeşit emeklilik sistemi olan BES,  tasarrufa teşvik ediyor ve insanların geleceklerini daha güvenli ve rahat geçirmesi için küçük katkı payları ile birikim yapabilmeyi sağlıyor. Ayrıca devlet çeşitli teşviklerle bu birikime destek veriyor. Zorunlu BES'e otomatik olarak dahil edilmenin koşulları T.C. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle düzenleniyor. Buna göre sistem 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm kamu ve özel sektör çalışanlarının hepsini kapsıyor. Uygulama otomatik katılım yöntemiyle iş verenler aracılığıyla yapılıyor. İşverenle şirket arasında imzalanan sözleşme neticesinde otomatik katılım kapsamındaki çalışanlardan herhangi bir form doldurulması veya imza istenmiyor. İşveren çalışanı adına katkı payı ödemesi yapamıyor. 

Çalışanların katkı payları fonlarda değerlendiriliyor. Kişiler "faiz içeren" veya "faiz içermeyen" seçenekleri arasından kendi tercihlerini bildirebiliyor. Çalışanların bir tercihte bulunmaması da mümkün olabiliyor. İşveren emeklilik şirketine ön tanımlı bir tercihte bulunabiliyor. Şirketler; çalışanlarının bilgilerini işe girişlerinden sonra, en kısa zamanda sigorta şirketine göndermekle sorumlu tutuluyor.

Cayma Hakkı ile Sistemden Kolaylıkla Çıkılabiliyor

Gönüllülük esasına göre dahil olma durumu ortadan kalktığı için bazı çalışanlar sistemden ayrılmak istiyor. Otomatik olarak BES'ten ayrılmak isteyen çalışanların sistemden ayrılma imkanı da bulunuyor. Emeklilik planına göre çalışanın ücretinden katkı payı kesilmeye başlandığında, ilk katkı payının şirket hesabına yattığı günü takip eden ilk iş günü emeklilik planının kişiye posta veya elektronik posta yolu ile gönderilmesi gerekiyor. Bu bildirimin sigortalıya ulaşmasından sonraki iki aya "BES cayma süresi" deniyor. Çalışanlar iki aylık cayma süresi içinde sistemden çıkma hakkını, herhangi bir maddi kayba, kesintiye uğramadan kullanabiliyor. Bu süre sonunda sistemde devam etmeye karar verenlere ise bin lira tutarında devlet katkısı sağlanıyor.

BES cayma süresi içinde ayrılmak isteyenler katkı paylarını geri almak için öncelikle iptal taleplerini işverene veya sigorta yapan şirkete gönderiyor. Bu istek normal posta veya e-posta ile bildiriliyor. İki aylık cayma süresinden sonra sistemden ayrılma hakkı ortadan kalkmıyor. Çalışan istediği vakit ayrılma işlemini gerçekleştirilebiliyor. Katkı payları geri ödemesi 10 gün içinde yapılmadığı takdirde katkı payı temerrüt faiziyle birlikte ödeniyor. 

BES'ten Emekli Olanlar için Toplu Para veya Aylık Alma Seçeneği Bulunuyor

Sistemden ayrılmayıp 10 yıl boyunca maaşından prim yatıran çalışanlar 56 yaşında emekli olabiliyor. Emeklilik hakkı elde edildikten sonra istenildiği takdirde birikim toplu olarak alınabiliyor. Toplu olarak para almak istemeyenler birikimini 10 yıl boyunca, tıpkı maaş gibi aydan aya çekebiliyor. Tercihini aylık taksitler şeklinde seçenlere birikim tutarının üzerinden yüzde 5 oranında devlet katkısı veriliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi kesintileri brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. Çalışanın brüt maaşının %3'ü net maaş tutarından kesilerek katkı payı ödemesi otomatik olarak yapılıyor. Bu prim istendiği takdirde yükseltilebiliyor. Prim üst sınırında herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Sistemden çıkılmaması halinde her ay ödenen katkı payına devlet  %25 oranında ek katkı sağlıyor. Bir nevi teşvik olan bu ek ödemeler birikimi yükseltiyor. 

Detaylarda kaybolmadan, uzmanlarımızdan destek alarak planlayacağınız Bireysel Emeklilik Sigortası için hemen 444 9 832 üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam