Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Klima Gazı Kontrolü Nasıl Yapılır?

13 Şubat 2020

Konforlu bir yolculuğun olmazsa olmazı klima, artık araçlar için bir lüks olmaktan çıkıp zorunluluğa dönüştü. Araç içi klima sistemleri; sıcaklığın ayarlanması, nem dengesinin ve hava sirkülâsyonunun sağlanması, camlardaki buğunun giderilmesi gibi işlevleriyle rahatlığa önemli katkı sağlar. Manuel veya otomatik olarak tasarlanan bu sistemlerin daha verimli çalışabilmeleri için bakımlarının düzenli yapılması gerekir. Özellikle bütün kış kullanılmayan klimalar yazın başlangıcıyla beraber yeterli düzeyde soğutmaz. Düzgün çalışmayan klimalar araç motorunun aşırı çalışmasına neden olur ve bu durumda da yakıt tüketimi artar.

Araç Klima Temizliği Nasıl Yapılır?

Klima ekipmanlarının içerisinde kullanıma bağlı olarak biriken yağ ve kir artıkları verimli çalışmayı engeller, bunların temizlenmesi ile klima çok daha etkin ve sağlıklı çalışabilir. Araç içi klima sistemi, yeterli performansta çalışmıyorsa klima ekipmanlarının doğru ürünlerle ve doğru yöntemlerle temizlenmesi gerekir. Bu işlem yetkili serviste yapılabileceği gibi klima temizliği için özel üretilen ürünlerle de gerçekleştirilebilir. Araç klima temizliği için en az yılda bir kere özellikle yaz ayları başlangıcında periyodik bakım önerilir. Düzenli yapılan araç klima temizliği hem klimanın performansını artırır hem de gereksiz yakıt tüketimini engeller. 

Araç Klima Gazı Nasıl Yenilenir?

Klima bakımında en çok rastlanan sorun, araç klima gazı eksilmesidir. Klima radyatörüne çarpan taş veya sürtünen sert maddeler nedeniyle delinen radyatörün içinde gaz kaçağı meydana gelir. Bu kaçağın nereden ve ne şekilde olduğunun tespit edilmesi, sonrasında ise eksilen gazın yerine yenisinin doldurulması gerekir.

Teknik servislerde klima dolum cihazına bağlanan araçların marka ve model bilgisi sisteme yüklendiğinde otomatik olarak kalan klima gazı boşaltılır ve yerine yeni klima gazı basılır. Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir. Yalnız bu işlem sırasında açığa çıkan gaz insan sağlığı için tehlikeli olduğundan ele eldiven takılarak yapılması, cilde ve göze temas ettirilmemesi gerekir. 

Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

Klimanın verimli kullanımı konusunda sorun yaratan bir diğer etken, klima partikül (polen) filtresinin tıkanması ve eskimesidir. Camlardaki hızlı buğulanma polen filtresindeki kirlenmenin en büyük göstergesidir. Periyodik yapılan bakımlarda genel olarak araç bakımı ile beraber araç polen filtreleri de değiştirilir. Filtrelerin üzerinde biriken toz, kir, havadaki asit parçacıkları, böcek ve sinek ölüleri ve rutubet insan sağlığını olumsuz yönde etkiler ve solunum sistemine zarar verir. Klima filtresi, düzenli olarak temizlenmediğinde astım gibi alerjik hastalıkları tetikleyebilir. 

Aracınızın periyodik bakımlarını yaptırmanız, güvenlik ve konfor açısından büyük önem taşır. Gerekli sigortaları tercih ederek beklenmeyen kazalara ve ani oluşan risklere karşı da önlem almanız oldukça önemlidir Sigortaladim.com aracılığıyla sizin için en uygun trafik sigortası (https://www.sigortaladim.com/trafik-sigortasi) poliçesini bulabilir, güvenli yolculuğun keyfini sürebilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam