Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Zorunlu Trafik Sigortası: Yeni Dönemde Daha Fazla Prim Ödenecek

17 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı; 24/04/2019 tarihi ve 30754 sayılı Resmi Gazete'de yayınladığı Kara Yolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulamaları Esasları Hakkında Yönetmelik'te yaptığı değişikliğe göre, bundan sonra kurallara uyan sürücülerle kuralları ihlal eden sürücülerin zorunlu trafik sigorta primleri farklı hesaplanacak. Yönetmeliğe eklenen "Risk değerlendirmesinde esas alınabilecek trafik kuralı ihlalleri sonucu sürücülere uygulanan ceza puanları ile sürücü belgelerine el konulma süresi ve nedenleri sigorta priminin tespitinde kullanılabilir." ibaresi, trafik kurallarına uymayan sürücülerin ödedikleri trafik cezalarının yanı sıra sigorta primleri nedeniyle de ceplerinin daha fazla yanmasına neden olacak gibi duruyor. 

Yönetmelikte yapılan değişiklikten önce, sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortası primlerini hesaplarken aracın modeli, hasarsızlık seviyesi, sigortanın yaptırıldığı şehir, sürücünün yaşı ve mesleği gibi parametreleri kullanıyordu. Aracın daha evvelden herhangi bir kazaya karışma durumu dışında sürücünün aldığı trafik cezalarının primler üstünde herhangi bir etkisi bulunmuyordu. Yapılan değişiklik sonrasında, sürücünün aldığı ceza puanlarının yanı sıra sürücünün ehliyetine el koyulma süresi ve ehliyetine el konulma nedeni de ödenecek zorunlu trafik sigortası prim hesaplanmasına direkt olarak etki ediyor. Kurallara uyan sürücüleri, kuralları ihlal eden sürücülerden ayıran yeni uygulama, trafik kurallarına saygılı sürücülerin daha düşük prim ödemesini sağlıyor. Uzmanlar, kurallara uyan sürücülerle kuralları ihlal eden sürücülerin ödeyecekleri primler arasında %50'ye varan oranla değişiklik olabileceğini dile getiriyor. 

Ceza Puanı Nedir?

Sürücülerin trafik kurallarına gereken özeni göstermeleri için getirilen ceza puanı sistemi, her bir kural ihlalinin belirli bir ceza puanına sahip olması esasına dayanıyor. Sürücülerin, 1 yıl içinde 100 ceza puanını doldurmaları durumunda ehliyetlerine 2 ay süresince el konuluyor, 2 ayı doldurduktan sonra herhangi bir sürücü kursundan 40 saatlik bir eğitim ve uygunluk belgesi almadan ehliyetleri teslim edilmiyor. 1 yıl içinde 2. defa 100 puanı doldurmaları durumunda, ehliyetlerine 4 ay süresince el konuluyor. Sürücünün ehliyetine tekrar kavuşabilmesi için sadece eğitim ve uygunluk belgesi alması yeterli olmuyor; psikoteknik değerlendirmeden geçirilmesi de gerekiyor. Yeni sistem, alınan her bir ceza puanının zorunlu trafik sigortası primi hesaplamasında etkili olmasını sağlıyor. 

100 ceza puanı barajını aşmak, ehliyete el konulmasına neden olan sebeplerden sadece biri. Alkollü ya da uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmak, ölümlü kazaya karışmak, sürücü sağlığının bozulması ya da ehliyetin geçerlilik süresinin dolması gibi ehliyete el konulmasını gerektiren pek çok sebep bulunuyor. Ehliyete el konma sebebi ve süresi ve sigorta primi hesaplamasında bundan sonra önemli rol oynayacak gibi duruyor. 

Zorunlu Trafik Sigortası Prim Hesaplaması

Sigorta firmaları, kara yolları zorunlu mali sorumluluk sigortası yani zorunlu trafik sigortası primlerini hesaplarken risk faktörlerini göz önüne alıyor. Kullanılan aracın markası ve modelinin yanı sıra sürücünün yaşı, mesleği ve cinsiyeti gibi parametreler, risk oranını hesaplamada sigorta firmalarına büyük kolaylık sağlıyor. Değişiklikten önce aracın kullanılacağı şehirde trafik kazaları görülme yüzdesi gibi parametreler de düşünülerek ödenecek prime karar veriliyordu. Değişiklik sonrasında kurallara uyan ve bu nedenle herhangi bir kazaya karışma ihtimali düşük olan sürücülerle, kuralları dikkate almayan ve bu nedenle kaza yapma ihtimali yüksek olan sürücüler direkt olarak ayrılıyor. 

Sıklıkla 100 ceza puanını aşan ve ehliyetine el konan sürücüler, son değişiklik nedeniyle daha yüksek zorunlu trafik sigortası primleriyle karşı karşıya kalacak. Kurallara uyan sürücülerse, ödedikleri düşük primlerle kurallara uymalarının karşılığını bir kez daha alacak. 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Konut Poliçesinde Elektronik Cihaz Hasarı Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kasko Yurt Dışı Teminatı Nedir?
Mini Onarım Teminatı Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam