Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

4 Maddeyle İşsizlik Maaşında Yeni Dönem

03 Haziran 2020

Son günlerde çok konuşulan 100 günlük icraat programının açıklanması ile birlikte program içerisinde yer alan yenilikler büyük yankı uyandırdı. Çalışan kesimi ilgilendiren yenilikler içerisinde en çok ilgi çeken kısım kuşkusuz işsizlik sigortası ile ilgili yapılması hedeflenen değişiklikler oldu. Sigortalı çalışanları korumak üzere oluşturulan işsizlik maaşı sigorta fonu bilindiği üzere çalışanların kendi istemleri dışında, haksız sebeplerle işten çıkarılmaları halinde devreye giriyor. Söz konusu fon işsiz kalan sigortalıların yasa ve yönetmeliklerde belirtilen koşulları sağladıkları hallerde işsizlik maaşı başvurusu yapabilmelerine imkan veriyor. Yetkili mercilere yapılan başvurular neticesinde işsiz kalan çalışanlar, işsizlik maaşı hesaplama işlemleri tamamlandıktan sonra belli bir süre fondan maaş almaya hak kazanıyor.

1- Sürekli Çalışma Şartı Yeniden Tanımlanıyor

Yeni program ile birlikte açıklanan yapılacaklar listesi arasında işsizlik maaşı nasıl alınır sorusunun yeni cevabı da bulunuyor. Yapılan ilk açıklamalarda başvuru şartlarının esnetileceği ve yeniden tanımlanacağı ifade ediliyor. Kaynaklardan edinilen bilgiler ışığında söz konusu esnekliğin temel parametlerde olmayacağı, sürekli çalışma şartı olarak bilinen "son 120 gün içinde prim ödeyerek çalışmış olma" koşulunun esnetilip, çalışanlar lehine değiştirileceği anlaşılıyor.

2- İşsizlik Maaşı Başvuruları Nasıl Kabul Ediliyor?

Yasalarımıza göre 2018 işsizlik maaşı başvurusunda aranan ilk koşul, son 3 yılda 600 gün işsizlik sigorta primi ödenmesi olarak geçiyor. Buna mukabil bir diğer gerekli şart ise çalışanın kusuru olmadığı halde işten çıkarılması oluyor. Bu koşullarda bir değişiklik öngörülmediği halde mevcut uygulamada son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak şartında yeni teklif ile "sürekli çalışmış olma" halinin yeniden tanımlanacağı belirtiliyor.

3- Devamsızlık Son 120 Günden Düşülmeyecek

Halihazırda devam eden uygulamada çalışanların son 120 günde yaptıkları devamsızlık çalışma sürelerinden düşüyor. İşten çıkarılan çalışan, çalıştığı sürenin son 120 günü zarfında devamsızlık yaptığı durumlarda, bu uygulama nedeni ile işsizlik maaşı bağlanamıyor. Burada konunun önemine dikkat çeken uzmanlar, çalışanın iş akdi devam ettiği halde işverenlerin devamsızlık nedeni ile SGK'ya eksik gün bildirimi yaptığını ve işten çıkarılanlara maaş bağlanamadığını belirtiyorlar. Yeni düzenleme ile bir haksızlığa son verilirken, eksik gün bildirimlerinin işsizlik maaşı sorgulama işlemleri içerisinde istisna olarak kabul göreceği belirtiliyor. 

4- Maaş Süresi ve Tutarları nasıl Hesaplanıyor?

Yapılan değişiklikler neticesinde işsizlere nefes aldıracak düzenleme işsizlik maaşının süresini ise etkilemiyor. Tüm ödeme tutarları ve sürelerinin eskisi gibi devam edeceğini belirten yetkililer maaşın süresinin halihazırda ödenen prim gün sayısına bağlı olarak hesaplanmaya devem edeceğinin altını çiziyorlar. Buna göre; 600 gün sigorta primi ödeyen 6 ay, 900 gün ödeyen 8 ay, 1080 gün ödeyen ise 10 aya kadar işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor. Diğer yandan süre gibi alınacak maaşın da ödenen sigorta primlerine göre hesaplanmasına devam edileceğini ekliyorlar. İşsizlik maaşı hesaplamasında halen son dört aylık prime esas kazançlar dikkate alınarak hesaplanan maaşlar brüt asgari ücretin %80’ini kısmını, 2018 işsizlik maaşı için 1,623.- TRL'yi geçemiyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam